top of page

Eidsfoss er stedet hvor tiden har stått litt stille, hvor skuldrene senkes og sansene åpnes. Her er det ro for kropp og sjel i et bevaringsverdig kulturminne.

Eidsfoss ligger i Holmestrand kommune, ca. 30 minutters kjøring fra Holmestrand sentrum og litt over 1 times kjøring fra Oslo. Du kommer enklest til Eidsfoss med bil. Eidsfoss ligger mellom vannene Bergsvannet og Eikeren nord i Vestfold. Hvis du legger turen hit kommer du til en sjarmerende og levende bygd med en spennende historie. Her kan du nyte roen, god mat og drikke og samtidig lære mer om en viktig del av vår felles kulturarv, nemlig jernverkene.

Gamle Eidsfos Kro ligger i de sjarmerende gamle arbeiderboligene i Bråtagata, midt i kulturminnet Eidsfoss. Spisestedet er velkjent for sin gode hjemmelagde mat. Her serveres middag, lunsj, småretter og søtsaker til kaffen. Om sommeren kan du sitte ute i den hyggelige hagen. 

De gamle arbeiderboligene er godt bevart på Eidsfoss. 

Ta en tur langs kulturstien som snirkler seg gjennom vakker natur og spennende historiske bygningsmiljøer.

I jernverksmuseet på andre siden av Eidselvens utløp i Eikern, kan du lære mer om den mer en 250 år lange historien til industribedriften A/S Eidsfos verk og lokalsamfunnet som vokste opp rundt den.

Vannfallet, store skogressurser, malmforekomster og mulighetene for transport på omkringliggende vann og vassdrag, har lagt grunnlaget for industri på Eidsfoss siden middelalderen.

Først lå det flere møller til maling av korn langs den korte elva mellom vannene, men utviklingen skjøt virkelig fart med etableringen av Eidsfoss jernverk i 1697. Dermed fulgte 300 år med teknologisk og sosial utvikling som vi finner spor av i dag.

På begynnelsen av 1960-tallet klarte ikke små jernverk som Eidsfoss å holde tritt med konkurransen fra store utenlandske verk. Stedet var preget av fraflytting og forfall ettersom industrien ble nedlagt. Rivningsspøkelse hang over stedet på 1970-tallet, inntil en gruppe lokale patrioter engasjerte seg for å bevare de gamle bygningsmiljøene. Det er dette dugnadsarbeidet vi nyter fruktene av på Eidsfoss i dag.

bottom of page